Blogi

6.11.2017

Ennin runot vievät likelle

Viestinnän rautaisen ammattilaisen pinnan alla kytee. On pakko päästä kirjoittamaan. Joskus muistiin puhelimeen, kuitenkin mieluiten perinteisellä tavalla, eli kynällä paperille.
—Mulle tulee pakottava tarve kirjoittaa, tulee paha olo, jos en kirjoita. Ne runot tulevat ihan itsestään, Enni sanoo.

Olematta vihkiytymätön kirjallisuuden tuntija, näitä runoja voi ymmärtää. Riittää, että osaa Etelä-Pohjanmaan murretta tai on viettänyt kesiä Pohjanmaan lakeuksilla.

Luettuani muutaman runon Ennin kirjasta Likellä, silmiini kihosi kyyneleet. Niin iholle hän runoillaan pääsi.

Runoilija itse sanoo, että hän ei normaalisti puhu murteella, mutta kokee, että etelä-pohjanmaan murre on hänen äidinkielensä. Runojen kautta pääse hetkeksi Kuortaneelle perheen keskelle, maalaistalon tunnelmiin. Siellä koetaan suuria tunteita ihmisiä ja haikeaa kaipuuta synnyinkotia kohtaa. Ympärillä elävät kotieläimet koetaan läheisiksi ja rakkaiksi, joten on selvää, että nekin mainitaan kirjan runoissa.
Ei jää epäselväksi, että kirjoittaja on maatalon tyttö. Mieleeni hiipi näiden runojen myötä oma äiti ja mummolan muistot.

Mukana kirjassa on myös sopivasti hauskoja ja pohjalaiseen tapaan ronskeja ilmaisuja. Pohjalaisen maatilan ja perheen arjen kerronta on viisaisiin mietelmiin kiedottu, mutta myös huumorilla höystetty. Runoihin pystyy eläytymään ja kirjoittajan ajatusmaailmaan on helppo samastua.
Likellä -kirjaan on kerätty runoja viiden viimeisen vuoden ajalta.

Alle 30-vuotiaaksi kirjoittajaksi Enni osaa kuvailla hienosti myös vanhempien ihmisten ajatuksia. Kun pystyy uskottavasti kirjoittamaan vanhemman sukupolven ajatuksia, lukijalle tulee tunne, että kirjoittaja tietää ja tuntee, mistä kirjoittaa.

 

Likellä
Päivän paras hetki
käpertyä sun kylykehen
tuntia sun lämpö
sisältä ja ulukua

siinä sun likellä
musta tuntuu notta
moon valamis
vastaanottamahan huamisen.

 

Enni Yli-Hynnilä on Herean strategisen viestinnän suunnittelija, joka hoitaa rautaisella otteella teollisuusyritysten markkinointiviestintää ja mediatiedottamista. Persoonana Enni on ystävällinen, huumorintajuinen ja lämminsydäminen työkaveri, joka osaa ottaa muut huomioon.
Ennin toinen runokirja Likellä on julkaistu lokakuun 24. Kirjan graafinen toteutus on Herean Arto Rantakosken käsialaa.
Kirjan voi tilata kirjakauppaan tai voit kysyä sitä suoraan Enniltä.

Onnittelut kirjan julkaisusta Ennille toivottaa koko Herean väki.
teksti: Maija Anttila

Enni metassa p

Kerro mielipiteesi

Lukijoiden mielipiteet kirjoituksesta

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.