Uutiset

31.1.2018

Hyvässä videossa sisältö ja kuva kohtaavat

Herean periaatteisiin kuuluu, että videoissa mennään sisältö edellä.

– Videolla pitää aina olla tarkoitus ja tarina, jota kuvallinen ilmaisu tukee, Herean video- ja valokuvaaja Erika Svenns kertoo.

Herean periaatteena on käsikirjoitukseen panostaminen. Se helpottaa myös videokuvaajan työtä, sillä tekstin avulla Erika voi tehdä etukäteen kuvaussuunnitelman. Hän lukee yleensä etukäteen asiakkaalle tehdyn brändikartan, asiakkaan verkkosivut ja tutkii visuaalisen ilmeen. Paljon työtä tehdään siis jo ennen kuin päästään kuvaamaan.

– Videon ja sisällön täytyy keskustella keskenään, sillä video kertoo aina tarinaa. Hyvässä videossa on yleensä opetus. Kun sisältö on suunniteltu etukäteen, sanoma ei jää pintapuoliseksi. Lopputuloksesta näkee, että koko video on tehty yrityksen brändin ja imagon mukaiseksi.

Usein jo tarjousvaiheessa on määritelty, mille kohderyhmälle video on tarkoitettu ja mikä on videon tavoite. Tämän jälkeen kuvakäsikirjoituksella on jo selkeä suunta. Esimerkiksi Schneider Electricille tehdyssä videossa tavoitteet oli määritelty selkeästi.

¬– Ennen kuvauksia suunnittelin, miten asiakas liikkuu videolla ja miten tuotteet saadaan samalla esille luontevasti. Minun tehtäväni on myös miettiä, millaiset tekstit, otsikot tai tuotenimet tukevat asian perillemenoa. Olennainen osa kuvaussuunnittelua on myös puhuminen asiakkaan kanssa etukäteen. Ennen Schneiderin videon kuvausta olin yhteydessä sekä tuotemyyjään että markkinoinnin vastaavaan henkilöön.

Videot tehdään lyhyiksi ja napakoiksi kokonaisuuksiksi, joissa painottuvat asiakkaan myynnilliset hyödyt. Videot tehdään myös osaksi asiakkaan muuta sisältömarkkinointia, jolloin ne yhdessä tukevat toisiaan ja niissä toistuvat yrityksen painottamat kilpailukeinot.

–Tärkeintä on, että lopputulos on asiakkaan näköinen ja videossa tulee selvästi esille asiakkaan haluama kärki. Video on hyvä vaihtoehto meille kärsimättömille mediakuluttajille. Videossa on sekä kuva, ääni että teksti, joten kaikki kolme asiaa tukevat viestin perille menemistä.

Erika on työskennellyt Hereassa kaksi vuotta. Työn ohella hän opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulussa medianomiksi elokuva- ja tv-linjalla. Herean videotuotannon lisäksi Erika on kuvannut muun muassa Ylelle ohjelmatuotantoa, lyhytelokuvia sekä musiikkivideoita. Kaikki alkoi tanssiharrastuksesta, kun Erika alkoi lukioaikoina kuvata tanssivideoita.

– Päätimme tanssiryhmämme kanssa, että haluamme tehdä videoista visuaalisesti kiinnostavia ja kuvata niitä eri paikoissa. Opettelin käyttämään erilaisia kameroita ja editointiohjelmia. Sen jälkeen opiskelin mediataidetta Kauhajoen evankelisessa opistossa ennen ammattikorkeakoulua. Työssäni Hereassa pidän eniten teollisuuskuvauksista ja mainostyyppisten videoiden tekemisestä.

Erikan mukaan sitä parempia videoita syntyy, mitä paremmin tuntee asiakkaan. Silloin syntyy luottamus ja näkemys siitä, mikä on asiakkaalle paras vaihtoehto.

Erikapieni

Siirry "Uutiset"-sivulle