Maija2
15.03.2018

Kasvukipuja

Miten nuo selviävät kunnialla, vaikka työntekijämäärä on tuplaantunut ja tilauksetkin siinä samassa? Entä mitä teillä tapahtuu silloin, kun työntekijöitä kaatuu sairaspetiin ja homma alkaa luisua käsistä? Kumpi otetaan käyttöön, keppi vai porkkana?

Kasvu tapahtuu monesti sysäyksittäin niin, että vasta jälkeenpäin tajuaa, että meitä onkin kymmenen hengen sijasta kaksikymmentä. Enää ei ole aikaa kertoa jokaiselle kädestä pitäen, miten työt pitää hoitaa niin että tulos on priimaa.

Miten selvitä kasvuvaiheesta niin, että asiakaspalvelu ja tuotanto ei kärsisi ja että toimitusjohtajan järkikin säilyisi?

Tässä muutama vinkki kassajonossa puhelinta selaavalle toimitusjohtajalle, jolla ei riitä aika mihinkään muuhun kuin tulipalojen sammutteluun:

Tee selkeät ohjeet. Tee niin selkeät ohjeet että nuorinkin sukupolvi jaksaa ne lukea. Käytä sanoja, mitkä kaikki ymmärtävät ja puhu suoraan. Älä oleta, että ihmiset ajattelevat samalla tavalla kuin sinä.

Tee selkeät toimintamallit poikkeustilanteisiin. Jotta orkesteri pystyy soittamaan samaan tahtiin, sen tulee selvitä yhden soittajan sairastumisesta huolimatta. Kerro työntekijöillesi selkeästi, miten silloin toimitaan ja mitkä asiat silloin lykätään huomiseen. Kaikille tämä ei ole itsestäänselvyys niin kuin sinulle.

Määritä jokaisen työntekijän työnkuva. Kerro, mitkä asiat ovat heidän vastuullaan. Vaikka kaikki huutavat puheissaan vapauden perään, yhtä paljon he janoavat selkeitä ohjeita ja määrittelyä siitä, mitä heiltä odotetaan.

Kerro kuka neuvoo. Kerro keneltä voi kysyä neuvoa pattitilanteessa. Jokaisella työntekijällä tulee olla henkilö, keneltä saa apua.

Anna vapautta. Anna vapautta tiettyjen rajojen sisällä. Jokaisella meillä on tarve saada tehdä asiat omalla tavalla. Siksi vapaus toimia omalla tavalla tietyn raamin sisällä kasvattaa motivaatiota työn tekemiseen.

Kun kiiretilanteita syntyy, silloin mitataan työyhteisön toimivuus eikä keppejä tai porkkanoita ole siinä vaiheessa aikaa ottaa esille.

Jos kaipaat selkää ohjeistusta, joka nakutetaan työyhteisösi selkärankaan kuin huomaamatta, soita ja kysy lisää!

Maija Anttila

puh. 040 154 4436